POMANJKANJE UČITELJEV SMUČANJA

28. March 2019

Danes je petek. Zadnji dan šole pred februarskimi počitnicami 2018. Letošnja zima nam je namenila lep zalogaj te tako cenjene bele materije, ki je obstojna samo, če ji je mati narava naklonjena. Ta bela materija, ki lahko iz odraslega človeka naredi otroka in vsakemu otroku nariše nasmeh na obraz. 

Letos se je zima začela zgodaj in v Ljubljani se 18 centimeterska snežna odeja drži že od začetka meseca. Prodaja smuči v Sloveniji se je v zadnjih letih dvignila na 40,000 parov letno, v decembru je organiziranih ničkoliko smučarskih sejmov in smučarski servisi imajo teden pred začetkom šolskih počitnic polne roke dela.

Z drugimi besedami: zimsko vzdušje je v polnem zamahu in otroci komaj čakajo na počitnice, da jih bodo izkoristili za vse kar je povezano z dejavnostmi na snegu.

SMUČARSKI TEČAJI

Smučarski učitelji smo že decembra potrjevali svoje licence, obnovili znanje in obrisali prah, ki se je čez poletje nabral v naših zakladnicah veščin in znanja poučevanja smučanja.

Niti ena smučarska šola, klub ali društvo, ki organizira tečaje smučanja med počitnicami, se ne bi branili še kakšnega dodatnega učitelja v prihajajočem tednu. Dejstvo je, da potreba po učiteljih smučanja med počitnicami naraste za 60%.

Če smo iskreni, je v zadnjem tednu v pisarnah šol in društev vladala mala panika: Kje bodo našli še koga, ki bo žrtvoval izpuščen izpit na fakulteti, teden dopusta v redni službi, težko zaslužene počitnice, dragocen čas, ki bi ga lahko preživel s svojim otrokom… In to zato, da bo 5 - 10 otrok vsak dan po koncu smučanja doma žarelo od ponosa kako dobro smučajo. Da bodo cel večer razlagali staršem, kako je Matic padel v celcu in ga je potem cela skupina reševala.
Da bodo preko skrbno načrtovane igre smučanja, preko gibanja v naravi, preko socialno zelo pozitivnih učinkov takih počitnic zrastli v bolj odprto, pozitivno in zdravju naklonjeno bitje. Bitje, ki se mu bo odprlo veliko novih možnosti povezav nevronov in s tem širši pogled na svet.

Med počitnicami bodo učili vsi, ki so že pred sezono vedeli, da bodo letos učili smučanje tam, kjer mislijo ali vedo, da bodo zadovoljni (naj bo to zaradi pripadnosti društvu, preteklih izkušenj ali zaradi zagotovil prijateljev, ki so tam že učili,…). Učili bodo tudi tisti, ki so jih organizatorji tečajev uspeli prepričati, da se udeležijo izrednih seminarjev za potrditev licence samo zato, da jim bodo lahko priskočili na pomoč med počitnicami. Organizatorji pa še vseeno nimajo dovolj kadra. Težko bo…

KJE SO UČITELJI SMUČANJA?

Slovenski učitelji smučanja so med najbolj cenjenimi v svetovnem merilu. Naše tehnično znanje in izkušnje, ki jih pridobimo tekom usposabljnja preko Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS) so na visokem nivoju. In veliko naših najboljših in najizkušenejših učiteljev snežnih športov se vsako sezono »s trebuhom za kruhom« poda v tujino. Zaradi boljše plače, zaradi želje po novih izkušnjah in mednarodnih poznanstvih.

Z bolonjskim sistemom na fakultetah so prišli časi, ko študentje ne morejo več krojiti svojega časa in odločati o tem ali bodo delali na snegu ali se udeležili predavanj/ vaj. Včasih je bilo učenje smučanja zelo dober študentski zaslužek in šole so dobile dovolj učiteljev, ki so delali ob vikendih in med počitnicami, sedaj pa je delo ob študiju skorajda nemogoče.

Z zadnjo spremembo zakona o športu je bilo malo več kot 1000 učiteljev prve stopnje v Sloveniji zakonsko onemogočeno samostojno poučevanje smučanja. Do sedaj se je že nekaj več kot 300 učiteljev udeležilo »Premostitvenih modulov« (za pridobitev višje usposobljenosti), ki pa predstavljajo dodaten strošek in marsikdo ne uči dovolj, da bo njegov vložek poplačan.

Ljudje se odločajo za redne službe in s tem veliko bolj stabilen dohodek, ki se mu seveda ne bodo odrekli zato, da bi učili smučanje 3-4 mesece letno. V Sloveniji se samo z učenjem smučanja zelo težko preživi.

Naš poklic se spontano razvija v vedno bolj profesionalno obarvan ceh. Skupaj s »prostim pretokom delovne sile« znotraj EU in možnostjo opravljanja tega dela praktično kjerkoli po svetu, je konkurenca trga dela močno narastla. Živimo v časih, ko se vsi borimo za obstanek. Vsi bi radi med zimo zaslužili čim več, kajti do naslednje sezone so dolgi trije letni časi. Plačilo dela je torej vedno večji faktor, sploh ker se zavedamo, koliko je enako delo plačano v tujini.

Priporočena urna postavka ZUTS-a za učitelje smučanja že dolgo stagnira med 7,00€ in 12,00€ - šole so se prilagodile in večinoma malo povišale postavke. V sosednji Avstriji so plače višje za približno tretjino, v Italiji so kar enkrat večje od naših.

Kot zanimivost lahko povemo, da se je udeležba na usposabljanjih za najvišjo stopnjo (U3) v zadnjih letih dvignila za 50%. Morebiti zato, ker si vedno več ljudi želi učenja smučanja lotiti profesionalno?

Pri profesionalizmu je potrebno poudariti celostno skrb za uslužbence. Vodje šol se dobro zavedajo, da so jedro in srce smučarske šole prav učitelji. Če se učitelji smučanja počutijo dobro, cenjeno in finančno varno, jih ni težko prepričati, da bi še kdaj učili za isto šolo. Prav tako je denarna nagrada za dobro delo sigurno ena boljših motivacij v življenju.

KDO SO UČITELJI SMUČANJA?

Učenje smučanja ni samo poziranje v lepih uniformah na neskončni količini snega in brez oblačka na nebu. Taki dnevi so nam sicer češnja na vrhu torte in takrat si zares rečemo, da je to najboljša služba na svetu, objavljamo fotografije na Facebooku, da vsi vidijo kako uživamo v svojem delu. Ko pa nas mraz in vlaga stiskata do kosti, nam ni veliko do slačenja rokavic in močenja telefonov. Pa tudi v takem vremenu držimo moralo in motivacijo otrok za smučanje, jim tlačimo majice za hlače smučarskega perila, zvečer skrbimo, da so vsi dali sušit smučarske čevlje in rokavice, da ne bo naslednji dan že druga vožnja jokava…

V dobrem učitelju smučanja je še veliko več: ure in ure razmišljanja, kako bi svojim strankam lahko naredili stvar bolj enostavno, bolj zanimivo, še bolj varno. Si upam reči, da je odgovornost, ki jo nosimo in sposobnosti reševanja kriznih situacij, ki jih moramo pogosto kazati na terenu nadpovprečna. Odgovornost za varnost skupine otrok na slovenskih smučiščih je naloga, ki nas bržkone najbolj okupira. Če pogosto mislimo ali videvamo nešteto objestnih smučarjev, ki smučajo izven svojih zmožnosti kontroliranja hitrosti na snegu, nam ni lahko. Skrbimo za otroke, ki so velikokrat zatopljeni v sebe ali pa sredi smučanja odplavajo v svoj svet, iz katerega ga ne bi želeli priklicati s trkom v odraslega smučarja brez kontrole. V isti sapi naj omenim še starše, ki so vedno bolj zaščitniški do svojih otrok in napake učiteljev lahko hitro potencirajo.

Na povprečnem tečaju smučanja med počitnicami se učitelji smučanja spopademo tudi z marsikatero situacijo ko brišemo solze, pihamo ranice, tolažimo domotožje, preganjamo pošasti izpod postelje in gladimo prepire o tem, od koga oče je bolj močan. Naštela sem samo bolj prijetna opravila, sami si lahko predstavljate, da otroci tudi zbolijo ali pa bolni že pridejo na smučanje.

Učitelji smučanja morajo biti mame, vzgojitelji, učitelji, policaji, medicinske sestre, vzorniki, junaki in tudi avtoriteta. Če delo opravljamo srčno in imamo »žilico« za otroke, se nam v veliki večini primerov trdo delo poplača z veseljem otrok in zavedanjem, da smo jim polepšali počitnice ali celo zimo.


SPREMEMBE V PRIHODNOSTI

Dejstvo je, da bodo v prihodnjih sezonah potrebne spremembe na področju kadrovanja smučarskih šol.

Dve največji šoli smučanja v Sloveniji sta že napovedali dvig cen in plač učiteljev smučanja v sezoni 18/19. ZUTS prav tako napoveduje dvig priporočenih urnih postavk.

Z dvigom komercialnih cen najema smučarskega učitelja bodo možne višje postavke za plačilo učiteljev in tako višja motivacija učiteljem smučanja, da ostanejo doma in ne iščejo dela v tujini. S tem pa se bo poklic učitelja v Sloveniji predvideno uveljavil za bolj cenjenega in vse skupaj se bo bolj kot ne profesionaliziralo. Trenutno je ocena trajanja povprečne kariere učitelja smučanja z nekaj vloženega časa, truda in denarja na približno 3 - 5 let. Prihodnost pa tudi v Sloveniji kaže podaljšanje kariere in boljše pogoje za učitelje smučanja.


Za konec se vam vsem v imenu srečnih otrok in staršev zahvaljujem. Za ves trud, za vložen čas in energijo. Za potrpljenje, ki ga mora učitelj smučanja imeti na pretek in za vso energijo, ki jo dajete ljudem na smučiščih, jim pomagate še bolj uživati v snežnih radostih in jih vzgajate v smeri večje varnosti na slovenskih smučiščih.


Lepo sezono vam želim še naprej!

Metka Lavrič

I WANT TO BE NOTICED ABOUT NEW TIPS AND NEWS FOR SNOW INSTRUCTORS

Join few hundred subscribers getting exclusive content, news and more. No spam, ever. Just great stuff.

CONNECT WITH US

info@snow-recruiter.com

START YOUR ADVENTURE!
TRAVEL AND EXPLORE NEW SLOPES BY DOING THE BEST JOB IN THE WORLD!

Sign up for free